19 Temmuz 2016 Salı

Çocuklarda Oyun Oynayarak Bedensel Gelişimi Desteklemek

Sevgili ziyaretçilerimiz, bu paylaşımımızda sizlere oyun yolu ile çocuklardaki gelişimi destekleme yöntemlerinden bahsedeceğiz. Öncelikle bu konu hakkında Montessori Eğitimi isimli kategorimizde bu konu hakkında birçok makale bulabilirsiniz. Maria Montessori okul öncesi döneme ait çocukların eğitilmesi konusunda oyun ve eğitim modelini prensipleri arasında belirlemiştir. Aslında mantıklı olarak düşündüğümüzde görüyoruz ki bir insan sevdiği ve merak ettiği bir işte başarıyı daha kolay yakalar değil mi? Çocukların gelişim sürecinde de durum bundan farksızdır.

Çocuk oyunu, içsel olarak güdülenen, belirli bir amacı olmayan yetişkinler tarafından değil, çocuğun koyduğu kurallara bağlı olarak kendiliğinden gelişen ve zevk unsuru taşıyan davranışlardan oluşan bir etkinliktir. Çocuğun duygusal, sosyal, zihinsel ve bedensel ihtiyaçlarını karşılar ve gelişimine katkıda bulunur.


Oyun ortamlarında çocuklar akranlarını izler, onları örnek alarak sosyal davranışları öğrenme fırsatları bulurlar. Oyun, gerçek dünya ile hayal dünyası arasındaki bir köprüdür.

Oyun çocuğun bütün gelişim alanlarına hitap etmektedir. Oyun ayrıca çocuğun yapmaktan zevk aldığı bir etkinliktir.

Bedensel Gelişim Ve Oyun

Oyun, çocuğun hareket etmesini sağlamaktadır. Oyun esnasında nesneyi kullanma, fırlatma, atlama, zıplama, yürüme, koşma, boyama ile çocuğun hem kaba motor kaslarının hem de küçük motor kaslarının gelişimi sağlanmaktadır. Oyunun gerektirdiği kavramları ifade etme, çocuğun küçük kaslarından olan dil kaslarını geliştirirken, küçük nesneleri tutma, boyama yapma gibi oyunlarda el kaslarını geliştirmektedir.

Oyun esnasında çocuğun, oyunun gerektirdiği fiziksel becerileri yerine getirmesi de bedensel gelişim üzerinde etkilidir.

Motor gelişimi iyi olan bir çocuk akranlarıyla birlikte oyun içinde hareket edebilecek, hatta yalnız olduğu zamanda fiziksel gelişimi sağlayan oyunlara devam edecektir.

Oyun, çocuğun vücudunu koordineli bir şekilde istediği amaca uygun olarak kullanma becerisi kazandırır. Vücudunu rahatlıkla kullanabilen bir çocuk grup oyunlarında da tercih edilen çocuktur. Bu da onun duygusal ve sosyal gelişimini olumlu olarak etkiler. Gruba uyum sağlayamayan çocuk gruptan dışlanmış hisseder.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder