13 Temmuz 2016 Çarşamba

Çocuklarda Gözlenen Kekemelik Problemi

Sevgili ziyaretçilerimiz, bu makalemizde sizlere çocuklarda görülen kekemelik problemi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Kekemelik, konuşma esnasında konuşmanın akıcılığını bozan duraklama, bazı ses ve sözcükleri tekrarlama ya da bir heceyi uzatarak söyleme ile kendini gösteren bir bozukluktur. Kekemelik kızlara oranla erkek çocuklar arasında daha sık görülür. Genellikle kekemeliğin başlama yaşı 2-7 yaşlardır. En sık 3-5 yaş arasında ortaya çıkmaktadır. Hiçbir
kekeme devamlı olarak kekelememektedir. Kekeme konuşmasında normal konuşmaya göre daha fazla tereddüt, duraklama, patlama, tekrar ve atlamalar görülür. Akıcılığın aksaması dışında kekeme tiki denilen bir takım ek yüz, göz, el, kol, ayak ve vücut hareketleri de görülür. Kekemenin karşısında dinleyen kişiye göre kekemelikte azalma ya da çoğalma görülür. Otorite ile yapılan konuşmada da kekemelikte artış olmaktadır.

Kekemeliğin birçok nedeni vardır. En önemli kekemelik nedenleri arasında nörolojik faktörler yani beyin ve sinirlerle ilgili iletim bozuklukları yer almaktadır. Solunum bozukluğu kekeme hastalarda sıklıkla görülmektedir. Bu nedenle solunumu düzenlemek için kekemelere doğru, yeterli ve düzenli nefes alma teknikleri öğretilmektedir. Aynı zamanda kekeleme esnasında ya da kekelemeden önce, kekeleme korkusuyla çocukta olan kasılmaları azaltma ve çocuğu bedensel olarak rahatlatmak için yaptırılan gevşeme ve nefes egzersizleri birlikte yapılmalıdır. Kekemeliği genetik faktörler de etkilemektedir. Ailede ya da yakın akrabalarda kekemelik olması çocuk açısından risk oluşturmaktadır. Konuşma taklit yoluyla kazanıldığı için çocuğun yakınında kekeme olması, çocuğunda konuşmayı aynen tekrar ederek kekeme konuşmasına neden olabilmektedir. Çocukta duygusal gerilim ve çatışma oluşturabilecek aile problemleri, travmalar, heyecanlar, korkular da kekemeliğe neden olabilir. Ya da kekemelik var ise daha kekeme konuşmasına neden olabilmektedir. Anne babanın davranışları, kekemeliğin ortaya çıkması ve ilerlemesi konusunda bir etkendir. Ancak, hiçbir zaman için kekemeliğin asıl nedeni değildir. 

Kekeme Bir Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalıdır?

 • Çocukların kendilerine olan güvenleri arttırılmalıdır. Bunun için onlara başarı yaşayacağı fırsatlar verilmelidir.
• Çocuğun konuşması kesilmemelidir.

• Başka çocuklarla kıyaslanmamalıdır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder