13 Temmuz 2016 Çarşamba

Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı Problemi

Sevgili ziyaretçilerimiz, bu makalemizde sizlerle çocuklarda görülen kardeş kıskançlığı problemlerinden bahsedeceğiz. Kıskançlığın çocuklarda görülen kısmı ile ilgileniyoruz ama bildiğiniz üzere yetişkinlerde bile kıskançlık üst düzeylerde görülmektedir. Fakat yetişkinlerde olan kıskançlık, minik bireylerde görülen kıskançlık kadar saf ve temiz değil ne yazık ki. Çocuklar genelde kardeşleri yeni doğduğu zaman bir davranış bozukluğu içine girebilmektedirler. Çocukların kardeşlerini kıskanması durumu için birçok sebep veya neden sayılabilir. Genel olarak çocuklar kardeş kavramına, duygusuna hazırlıksız olarak bilinçsizce kardeş sahibi olduklarında, bir de bunun üzerine anne babanın yanlış tutumları eklenince çocukta görülen ya da görülebilecek kardeş kıskançlığı üst seviyelere kadar çıkabilmektedir.

Anne babanın, özellikle annenin dikkati daha çok yenidoğan çocuk üzerine yönelir. Çocuk bu durumu kolaylıkla kabul edemez, bir sevgi eksikliği olarak görür ve davranış bozuklukları gösterir. İlk çocukluk dönemlerine dönmeler görülebilir. Tekrar altını ıslatabilir, konuşma bozukluğu ya da başka davranış bozuklukları gösterebilir. Yeni doğmuş çocuğa karşı kıskançlık ve nefret gibi olumsuz tepkilerin görülmesi normaldir. Bu gibi tutumların çoğalması ya da gerilemesi annenin davranışlarına bağlıdır. Anne yeni kardeşin doğumundan önce çocuğu bu konuda hazırlamalıdır. Doğumdan sonra da büyük çocuğu ihmal etmemeli, o zamana kadar gösterdiği sevgisini ve ilgisini eksiltmemelidir.

Burada annenin yükünü hafifletecek en önemli etken babanın büyük çocuğa olan tutumlarıdır. Yeni kardeş sahibi olan çocukların kardeş kıskançlığı durumunu atlatabilmesi için ya da kardeşini kıskanmaması için bebeğin doğumundan önceki dönemlerde büyük çocuk artık baba ile bolca vakit geçirmeye başlamalıdır. Neden derseniz, annenin bebeği ile sık vakit geçirmesi gerektiği için, büyük çocukta kardeş kıskançlığı, sevgi boşluğu oluşmaması için çocuk vaktinin büyük bir çoğunluğunu baba ile geçirmelidir. Eğer babanın çalıştığı ortam çocuk açısından tehlike durumu teşkil etmiyorsa çocuk baba ile birlikte işe de gidip gelebilir. Yani anlayacağınız baba, anne ile çocukları bir başına bırakmamalıdır. Anne bu konuda yalnız bırakıldığı zaman büyük çocukta kardeş kıskançlığı görülmektedir.

Son olarak kardeş kıskançlığını çocuklarda önlemek adına büyük çocuğa bebeğin bakıma muhtaç bir halde olduğu hissettirilmelidir. Çocuğunuzun anlayacağı dilden konuşarak çocuğunuza kendisinin de zamanında bu halde olduğunu anlatırsanız bir nebze de olsa büyük çocukta kardeşe karşı farklı bir bakış açısı oluşacağını göreceksiniz.

1 yorum :

  1. Slots with Best Odds - JT Hub
    In recent times, slot machine 아산 출장샵 game apps 강릉 출장마사지 have become the most 이천 출장마사지 popular among gamblers. The fact that many new 안양 출장샵 and existing Apr 부천 출장안마 20, 2018 · Uploaded by Slotomania

    YanıtlaSil