14 Temmuz 2016 Perşembe

Çocuklarda Cinsel Kimlik Gelişimi Nasıl Olur?

Sevgili ziyaretçilerimiz, Çocuklarda Cinsel Gelişim Dönemleri başlıklı makalemizde çocuklar üzerinde cinsel konuların nasıl geliştiği hakkında başlangıç bilgileri vermeye çalıştık. Bu makalemizde ise sizlerle çocuklardaki cinsel kimlik gelişimi hakkında konuşacağız. 

Çocuğun cinsel yaşantısının bebeklikten başladığı savunulmaktadır. Bir bebeğin emme yoluyla sağladığı haz, bir yetişkinin cinsel doygunluk sonucu duyduğu gevşeme ve rahatlamaya benzerdir. Cinsel yaşantı, çocuğun cinsel organlardan zevk aldığı 3 yaşlarında başlar. 3. yaş sürecindeki cinsel doyumlar, çocuğun kendi bedenini keşfetme çabası sırasında rastlantı sonucu cinsel organlarını uyardığında ortaya çıkan haz duygusu, onu aynı duyguyu tekrar canlandırmaya yöneltir. Bu tür cinsel uyarım sadece fizyolojik bir tepki olup, cinsel düşüncelerden tamamen arınmıştır.

Cinsel Gelişim Açısından 3-6 Yaş Arası Çocukların Özellikleri

1. Karşı cins ebeveyne karşı daha fazla yakınlık duymaya başlarlar. Hem kız hem de erkek çocuklar aynı cinsten ebeveyne karşı ise düşmanca duygular besleyebilir. 

2. Çocuk anne baba ya da onun yerine geçen yetişkinleri model alarak cinsiyetiyle ilgili rollerini kazanmaya başlar. Bu nedenle bu yetişkinler çocuğa karşı olumlu tutumlar ve davranışlar sergilemeliler, çocuğa sevgi ve yakınlık göstermeliler, onların ihtiyaçlarını gidermelidirler. Bu yetişkinlerin saldırganlıkları, başka kişilerle ilişkileri, tavır ve davranışları, değer yargıları çocuk tarafından içselleştirilir. Ve ileriki yaşamında çocuğun bu davranış kalıplarını kullanmasına zemin hazırlar.

3. Çocuğun genital organlara ve cinselliğe olan ilgisi artmıştır. Genital organlar, kadın ve erkekteki anatomik farklılık ve cinsellikle ilgili sorular sorar.

Kız: Babaya sevgi gösterisinde bulunmak, ona yakınlaşmak ve sahip olmak ister. Hem babayı anneden kıskanarak ona karşı düşmanlık besler hem de annenin yerine geçerek cinsiyetiyle ilgili rolleri kazanmaya başlar. Genital organlarla ilgili sorular sorar.

Erkek: Çocuk anneye sevgi gösterisinde bulunmak, ona yakınlaşmak ve sahip olmak ister. Hem anneyi babadan kıskanır hem de babanın yerine geçerek cinsiyetiyle ilgili rolleri kazanmaya başlar. Genital organlarla ilgili sorular sorar.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder