14 Temmuz 2016 Perşembe

Çocuklarda Gözlenen İnatçılık Problemi

Sevgili ziyaretçilerimiz, bu makalemizde sizlerle çocuklarda meydana gelen inatçılık problemleri hakkında konuşacağız. Çocuklarda meydana gelen inatçılık kontrol edilemez ise anne baba için oldukça zor dönemlerin habercisi konumunu taşımaktadır. Bu dönemde çocuklar oldukça dikkatli ve bilinçli bir şekilde yönetilmelidir. Şimdi sizleri çok fazla sıkmadan biraz daha konumuzun detaylarına inmeye çalışalım.

Normal inatçılık dönemi gelişimsel olarak 3-4 yaşlarını kapsar. Bu dönemde anne baba ne yapacağını bilmez, çaresizdir, çocuk amacına ulaşmak için yapmadığını bırakmamaktadır. Anne baba çoğunlukla çocuğa bağırmaya ya da çocuğu dövmeye başvurabilirler. Bu dönem, aşırı şımartılmış her istediği yapılmış çocuklarda, anne babanın çocuk eğitimindeki tutarsızlıkların olduğu durumlarda, çocuk eğitimine dede, babaanne ya da diğer büyüklerin müdahale ettiği durumlarda, söz ve davranışla saldırılan çocukta, daha önce ilgi gösterilmeyen ama inatçılık yoluyla anne babanın ilgisini üzerine çekmeyi öğrenmiş çocukta inatçılık daha uzun sürer. Anne baba çocuk arasında çatışma doğar ve bu çatışmayı ya çocuk ya anne kazanır. Çocuk bu yolla aileyi kontrol etmeyi öğrenebilir.

İnatçılık Döneminde Olan Çocuklara Karşı Nasıl Davranılmalıdır?

Bu dönemde çocuğa karşı tutarlı davranmak çocukta görülen inatçılık davranış bozukluğunu tedavi etmekte hayati önem taşımaktadır. Çocuğa karşı eğer anne baba tutarsız davranır ise çocukta olaylara karşı bir dengeleme problemi görülür. Çocuk ne zaman nasıl davranması gerektiğini bilemez ve öğrenemez. İstediğini yaptırmak kurallara uymaktan daha ağır basar ve bu durum çocukta görülen inatçılık problemini daha da destekleyici bir hal alır. Kuralları açık ve net olmalıdır. Aile çocuktan ne beklediğini net bir şekilde açıklamalıdır. Çocukla çatışmaya girilmemelidir. Çocuğun istendik davranışları ödüllendirilmelidir. Ödül istendik davranıştan hemen sonra verilmelidir. Çocuğun isteklerine saygı gösterilmelidir. Verilecek ceza çocuğun gelişimine uygun olmalıdır.

Çocuklarda meydana gelmekte olan dört yaşındaki inatçılık döneminde çocuğun zaman ve güce gereksinimi vardır. Çünkü kendi isteklerini bir düzene sokması gerekmektedir. Bu zaman içinde çevresine uyumu öğrenir. Bu devrede ceza, çocuğun suça yönelmesini destekler. İnatçılık kesinlikle cezalandırılmamalıdır. İnat, çocuğu neredeyse sağır ve dilsiz yapar, inatçılığı ortaya çıkaran nedenlerden kaçınılmalıdır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder