27 Haziran 2016 Pazartesi

Kuduz Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Sevgili ziyaretçilerimiz Kuduz hastalığı insanlara özellikle hayvan ısırıkları ile bulaşır. Ayrıca bu hastalık oluştuktan sonra tedavi edilemez ve ölüme yol açar.

Kuduz hastalığının etkeni “Rabies” virüdür. Bu virüs güneş ışığı ve deterjanlar ile ölür. Ancak karanlıkta, uygun ortam bulduğu zaman vücut dışında da canlı kalabileceği ve herhangi bir ısırık hikayesi olmadan da bulaşabileceği bilinmektedir.

Kuduz, enfekte hayvan tarafından ısırılmadan başlar, hayvanların salyasının açık yaralara ya da konjuktiva gibi vücut bölgelerine teması ile de olur. Kedi, köpek, tilki, kokarca, rakun, çakal, kurt, maymun gibi tüm vahşi memeliler kuduz kaynağı olabilir ve hastalığı bulaştırabilirler.

Kuduz Hastalığının Kuluçka Süresi

Hastalığın kuluçka süresi 4 gün ile birkaç yıl arasında değişmektedir. Ancak vakaların %95'inde bu süre bir yıldan daha azdır ve ortalama olarak 20-90 gündür. Kuluçka süresi, ısırık yerinin beyine yakınlığı, ısırığın sayısı, derinliği, ısırık yerinin sinir uçlarından zenginliği, hastanın çocuk olup olmadığı ve vücuda giren virus miktarı ile ilgilidir. İnsanlarda başlangıç semptomları genellikle çok tipik değildir ve iştahsızlık, kırgınlık, yorgunluk, ateş görülür. Hastaların yaklaşık yarısında ısırık bölgesinde ağrı ve duyu kaybı görülür. Daha sonra huzursuzluk, aşırı korku hali, saldırganlık, uykusuzluk, psikiyatrik bozukluklar ve depresyon görülebilir. Nörolojik semptomlar ise, sara krizleri, tuhaf davranışlar, ense sertliği, hızlı ve sık nefes alıp verme, salya artımı ve felçler olarak ortaya çıkar. Hiperaktif ataklar kendiliğinden ya da görsel ve işitsel bir uyarı sonucu ortaya çıkabilmektedir. Işık gibi görsel uyarıların atakları başlatabilmesi kişilerde fotofobi (ışıktan korkma) gelişmesine neden olmaktadır. Su içme teşebbüsü sırasında boğaz kaslarının kasılması nedeniyle kişide tıkanma, boğulma hissi ortaya çıkmakta ve bu nedenle hastalarda hidrofobi (sudan korkma) gelişmektedir. Ataklar arasındaki dönemde hasta genellikle kendindedir ve bilinci yerindedir. Nörolojik belirtilerin gelişmesinden 4-10 gün sonra koma hali gelişir ve sonunda hasta yaşamını kaybeder. 

Korunma; aşı yolu ile olur.

Şüpheli bir hayvan tarafından ısırılan kişinin yarası sabunlu ya da deterjanlı su ile bolca yıkanmalıdır. Ayrıca yaralının tetanoz aşısı yoksa tetanoz aşısı da yapılmalıdır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder