27 Haziran 2016 Pazartesi

Çocuklarda Görülen Menenjit Ve Çocuk Felci Hastalığı

Sevgili ziyaretçilerimiz, bu makalemizde sizlere çocuklarda görülen Meningokoksik Menenjit ve Çocuk Felci hastalıklarından bahsedeceğiz. Konumuza Meningokoksik Menenjit Hastalığını kısaca anlatarak başlayalım.

Neisseria meningitidis mikro organizmasının yol açtığı, oldukça ağır seyreden bir hastalıktır. Mevsimlerle ilişkili olarak yerel salgınlar yapmaktadır. Aynı aile içinde kardeşler arasında ardarda belirtiler verir, ölüm olasılığı yüksektir. Belirtiler; gribal infeksiyon benzeri belirtilerden sonra ense sertliği, ciltte çok sayıda küçük kırmızı-mor renkte kanama odakları biçiminde döküntüler görülür. Ağır seyreden bir hastalıktır.

Toplu olarak bulunan, okul gibi ortamlarda ortaya çıkan salgınlarda aşıyla korunma sağlanmalıdır.
Çocuk felci, çoğunlukla çocukluk çağında görülür. Nadiren erişkinlerde de görülür. Felçlerle seyredip kalıcı ortopedik hasarlar yaratan ve salgınlar oluşturan, ancak aşı ile korunulabilen bir hastalıktır.

Çocuk Felci Hastalığının Nedenleri Ve Korunma Yolları

Çocuk Felci hastalığının nedeni, “polio” virüsü denilen bir mikroptur.

Çevre koşularının kötü olduğu yerlerde, suların ve besinlerin mikroplu dışkı ile kirlenmesi ve kalabalık ortamlarda havaya yayılan mikropların solunmasıyla bulaşır. Hastalığa yakalanan çocuklarda hafif ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, bulantı-kusma gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında her zaman rastlanılan bulgular vardır. Bazı çocuklarda hastalık bu bulgularla sınırlı kalırken, bazılarında ise kalıcı felçler meydana gelmektedir. Felçler genel olarak, çocuğun kendini ayağa kaldırmasında ve yürümesinde güçlük şeklinde ilk bulgularını verir. Felçler yumuşaktır ve duyu kaybı yoktur. Felç gelişen hastalarda ölüm oranı %2 ile % 20 arasında değişmekte, ancak beyindeki solunum merkezinin etkilenmesiyle bu oran % 40' a kadar çıkabilmektedir.

Hastaya destek tedavisi uygulanmaktadır. Çocuğa bol sıvı verilmelidir. Ateşi düşürülmelidir.

Korunma; çocuk felci hastalığına karşı inaktive çocuk felci aşısı (enjeksiyon şeklinde uygulanır ) veya oral çocuk felci aşısı (ağızdan damla şeklinde verilir) ile gerçekleştirilir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder