25 Haziran 2016 Cumartesi

Çocuklarınızı Kolera Hastalığından Koruyun

Sevgili ziyaretçilerimiz, bu makalemizde sizlere Kolera hastalığından bahsetmeye çalışacağız. Salgınlara yol açan, ishalle seyreden, aşırı su ve elektrolit kaybı ile tedavi edilmediği takdirde şoktan ölümlere neden olabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Koleranın etkeni bakterilerdir.

Kolera Hastalığı Nasıl Bulaşmaktadır?

Bulaşma; hastanın kusmuk ve dışkısında bol miktarda bakteri bulunur. Salgınlar, bakterinin içme suyuna karışması ile olur.

Hafif şekil (Günde 4-5 kez çok sulu olmayan dışkı çıkartanlar); bu hastalara salgınlar sırasında çok ağır seyreden vakaların yanı sıra rastlanmaktadır. Aile fertlerinden birinde ağır kolera gözlenirken bir diğerinde hastalığın hafif bir ishal ile seyretmesi mümkündür. Bu hafif seyirli kolera gözden kaçabilir.

Kolera Hastalığının Vücuttaki Etkileri Nelerdir?

Hızlı seyreden tipik kolera: Bir-iki gün sonra kusma ve birden barsakların boşalması şeklinde gelişen ishal ile başlar. Diyare, saatler içerisinde şiddetini artırır. Dışkılama için güç sarf etmeye gerek yoktur. Kirli sarı-gri veya krem renkli, su kıvamındaki dışkının içinde pirinç tanesi gibi yüzen atıklar bulunur. Hastanın kan basıncı hızla düşer, nabız yüzeysel ve hafiftir. Gözler içeriye çöker, cilt buruşur, eller çamaşırcı eline benzer. Hastada ani kilo kaybı olur. Karın kayık gibi içeriye çöker. İdrar çıkışı giderek kaybolur. Hastanın mental fonksiyonları yerindedir. Çocuklarda kolera çok daha hızlı seyreder ve hipoglisemi yapabilir. Derhal rehidratasyon sağlanmadığı takdirde hastanın şoktan kaybedilmesi kaçınılmaz olur. Salgın bir anda olur.

Kolera Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?

Korunma; kolera büyük ölçüde sularla bulaştığından, temiz içme suyu temini sağlanır. Kanalizasyon ve içme suyu şebekeleri birbirinden uzak olmalıdır. Suların klorlanması veya kaynatılması, besinleri ellemeden önce ellerin su ve sabunla yıkanması, besin maddelerinin dezenfeksiyonu, salgınlarda ölenlerin dezenfekte edilerek çabucak gömülmesi gibi önlemler alınmalıdır. Aşısı henüz geliştirilmemiştir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder