29 Haziran 2016 Çarşamba

Çocuklarınızı Öldürücü Tetanoz Hastalığından Koruyun!

Sevgili ziyaretçilerimiz, bu makalemizde sizlere tetanoz mikrobundan bahsedeceğiz. Bu hastalığa Kazıklı humma da denir. Genellikle öldürücü bir hastalıktır. Her yaşta görülür.

Tetanoz Mikrobu Nerelerde Yaşar Ve Nasıl Bulaşır?

Tetanoz mikrobu, genellikle toprakta, nemli ortamda, ev-ameliyathane tozlarında, tuzlu suda, özellikle gübre içerisinde ve oksijensiz ortamda yaşayabilir, ısıya dayanıklıdır. Ayrıca dış ortam şartlarında oluşturduğu sporlar ile de son derece dayanıklıdır. Vücuda çok küçük yara ve kesiklerden dahi girebilen tetanoz mikrobu, salgıladığı tetanoz zehri ile omuriliğe ve sinir sistemine zarar verir. Tüm tedavi olanaklarına rağmen 10 hastadan 6’ sı ölmektedir.

Yenidoğan dönemi dışında hastalık her yaşta görülebilir. İleri yaşlarda kadınlarda risk oranı artar. Askerlik döneminde erkeklere aşılama yapılır. Gebelikte tetanoz aşılama şemalarının tam olarak uygulanması nedeniyle de kadınlar da korunmaktadır. Mikrobun doğada yaygın halde bulunan ve çok dayanıklı olan sporlarının yara yerlerinden girmesi ile en sık hastalık oluştuğu için toprakla uğraşanların aşılarının tam olması son derece önemlidir.

Tetanoz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler: Erişkin tetanozlu hastada yüzde kasılmalar sonucunda özel bir görüntü (alaycı bir gülüş gibi) oluşur. Yüz kaslarının kasılması sonucu alın kırışır, dudaklar hafif aralanır, ağzın iki uçları kenarlara çekilir, gözler daralır, burun kenarındaki çizgiler daha belirgin hale gelir. Refleks halinde gelen kasılmalar, hastalığın yaygın özelliğidir. Kasılmalar; gürültü, ışık, dokunma, koku ile uyarılabilir. Sinir sisteminin uyarılması sonucu kalp atışında düzensizlikler, kan basıncında değişiklikler, terleme, yutak spazmı, idrar tutamama görülebilir. Komplikasyon olarak kasılmalar sonucu kırıklar oluşabilir. Konvülziyon, aspirasyon, akciğer embolisi, bakteriyel enfeksiyon, dehidratasyon, solunum yetmezliği ve kalp durması görülebilir. En sık ölüm sebebi sekonder zatürredir. Gebelerde kasılmalar sonucu düşük oluşabilir. Ani ölümlerde solunum kaslarının tutulması ve pulmoner emboli akla gelir (www.istanbulsaglik.gov.tr). 

Tetanoz Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?

Korunma aşı ile olur. Yenidoğan tetanozundan korunma amacıyla, tüm gebelerin tetanoz aşıları kontrol edilmeli ve aşısı eksik olanlar ve özellikle son beş yılda hiç tetanoz aşısı olmayanlar mutlaka aşılanmalı ve bu durum şartlar ne olursa olsun ihmal edilmemelidir. Tetanoz aşısının son derece saf ve etkin bir aşı olmasının yanı sıra, sanıldığının aksine, gebelikte tetanoz aşılamasının yapılması hem anneye hem bebeğe yaşamsal faydalar sağlamaktadır (www.istanbulsaglik.gov.tr).

• Tetanozda; yara temizliği yara bakımı hemen ve hijyenik koşullarda yapılmalıdır.

• Yara içindeki tüm yabancı cisimler çıkarılmalıdır.

• En kısa sürede hastaneye başvurulmalıdır.

Yaralanma sonrası, yaranın yeri ve şekli ile hastanın aşılı olup olmaması dikkate alınarak aşı ile birlikte Tetanoz serumu uygulanması önerilebilir. Aşı, serumla birlikte aynı gün, fakat vücudun farklı bir bölgesine enjekte edilmelidir (www.istanbulsaglik.com).

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder