29 Haziran 2016 Çarşamba

Çiçek Hastalığının Belirtileri ve Korunma Yolları

Sevgili ziyaretçilerimiz, bu makalemizde sizlere Çiçek hastalığından bahsedeceğiz. Her ne kadar günümüzde Türkiye' de artık bu hastalık bulunmuyor olsa da biz yine de gerekli bilgilendirmekte fayda vardır. Neden derseniz aşağıda da göreceğiniz gibi ölüm oranı %30 olan bir hastalık es geçilemeyecek kadar önemli bir hastalıktır.Şimdi gelelim hastalığın detaylarına...

Çiçek hastalığı yalnızca insanlarda görülen bir hastalıktır. Virüs, tükürük yoluyla bulaşır. Hastanın eşyalarını kullanmak bulaşmaya sebep olur. Bulaştırıcılık hastalığın ilk haftasında en yüksek olmakla birlikte hastalık başlamadan bir hafta öncesinden döküntüler tamamen dökülüp ortadan kalkana kadar bulaştırıcıdır.

Sadece insanlarda görülür. Kuluçka süresi, 7-17 gün arasında değişebilir.

Çiçek Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler: Başlangıçta yüksek ateş, halsizlik, baş ve sırt ağrısı görülür. Baş ağrısı sürekli bir belirtidir. Baş ağrısı ile birlikte öksürük, bronşit, farenjit ve larenjit yakınmalarıyla birlikte koyu pembe döküntülerin etrafında açık pembe alanlar görülür. Bir gün içinde döküntülerin içerisinde berrak sıvı olduğu görülür. Döküntülerin çıkış yerleri karın, göbek altı, uyluk ve bacakların iç kısmıdır. Döküntüler 2-3 günde püstül şekline geçtiği ve içerisinde koyu sarı, hücreden zengin sıvı bulunduğu görülür. Bütün döküntülerin ortaya çıkışı ve kayboluşu aynı andadır. Sekiz dokuz günde kurumaya başlayan püstüllerin ortası çökük düğme şeklindedir. Üç dört haftanın sonunda da döküntüler kabuk bağlar, ayrılır ve düşmeye başlar (www.istanbulsaglik.gov.tr).

Hastaların %30 kadarında hastalık ölümle sonuçlanır.

Çiçek Hastalığının Tedavisi Ve Korunma Yöntemleri

Çiçek hastalığının tedavisi yoktur. Hastalığa yakalanan kişilere destekleyici tedavi önerilmektedir. Küçük çocuklar, yaşlılar, bağışıklığı baskılanmış kişiler ve gebelerde daha ağır seyretmektedir.

Korunma; çiçek aşısı ile olur. Türkiye’de çiçek hastalığı ortadan kalktığı için aşı uygulanmamaktadır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder