29 Haziran 2016 Çarşamba

Çocuklarda Yetersiz Ve Dengesiz Beslenme Beden Sağlığını Etkiler mi?

Sevgili ziyaretçilerimiz, vücudun büyümesi, dokuların yenilenmesi ve organların çalışması için gerekli olan besin öğelerinin düzenli ve yeterli miktarda alınması ve vücudun ihtiyaç duyduğu miktarda tüketilmesi yeterli ve dengeli beslenmedir. Gerekli besinlerin yeterince alınmaması durumunda büyüme de gecikmeler olabileceği gibi organların yeterince görevini yerine getirememesi durumunda da yetersiz beslenme tablosu ortaya çıkmaktadır. Dengesiz beslenmede ise kişinin yemesine rağmen, ya yediklerinin yanlış pişirilme teknikleri ile besin değerini kaybetmesi yada vücudun ihtiyacı doğrultusunda yememesi durumudur.

Vücut sağlığı için yeterli ve dengeli beslenmek gerekmektedir. Yeterli ve dengeli beslenmenin prensiplerinden biri de az ve sık beslenmedir. Ayrıca, hücrelerin ve organların sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için kan şekerinin daima belirli bir düzeyde kalması gerekmektedir. Kan şekerindeki iniş ve çıkışlarında, baş ağrısı, konsantrasyon güçlüğü, yorgunluk, uyku hali görülür. İlk öğünü olarak tanımlanan kahvaltının özellikle büyüme dönemindeki çocuklar ile gençlerin günlük enerji ve besin öğeleri gereksinmelerine katkısının yanında, okul başarısı üzerine de olumlu etkisi vardır. Erciyes Üniversitesi (EÜ) Atatürk Sağlık Yüksek okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Neriman İnanç (www.popülermedikal.com)’a göre, günlük beş ya da daha fazla porsiyon sebze ve meyve, özellikle koyu yeşil yapraklı ve sarı sebze yenmelidir. Her gün, ekmek, tahıl ve baklagil kombinasyonundan altı ya da daha fazla porsiyon tüketerek kompleks karbonhidrat ve B grubu vitaminlerin miktarı arttırılmalıdır. Yeterli protein ve demir tüketmek için hayvansal kaynaklı besinler, süt yoğurt tüketilmelidir.

Aşırı proteinli yiyecekler, kabızlığa neden olmaktadır. Bunun yanında yeşillikler ve meyvelerle birlikte yeterince sıvı alması da sağlanmalıdır.

Vitaminler bölümünde de belirtildiği gibi fazla vitamin, mineral ve yağ alımı da sağlığı bozacak etkiye yol açmaktadır.

Anne sütü yerine mama ile beslenen bebeklerde obezite görülme olasılığı daha yüksektir.

1 yaşını doldurmamış bebeklerde bal zararlıdır. Balın içinde bulunan toksik madde bebeğin sinir istemini etkiler. Nefes darlığı, ağır felç, konuşmada, çiğnemede güçlük gibi belirtiler görülür. Yetişkin vücudu bu maddeyi kolaylıkla kaldırabilirken çocuklar kolay atlatamamaktadırlar.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder