29 Haziran 2016 Çarşamba

Çocuklara Tuvalet Alışkanlığı Kazandırma

Sevgili ziyaretçilerimiz, önceki dönemlerde paylaşım yapmış olduğumuz iki makalemizde çocuklarınıza tuvalet eğitimini nasıl verebileceğiniz hakkında paylaşımlarda bulunmuştuk. bu makalelerimizden birincisi Montessori Eğitimine Göre Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalıdır? bu makalemizde başlığından da anlaşılacağı üzere Montessori Eğitim sistemi referans alınarak tuvalet eğitimi verme hakkında yol gösterici bilgiler paylaşılmıştır. Bir diğer makalemiz ise Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Süreci Nasıl Devam Etmelidir? başlıklı makalemizdir. Çocuğunuza tuvalet alışkanlığı kazandırma eğitimini vermeye kararlı iseniz diğer iki makalemizi de kesinlikle okumanızı öneririm. Şimdi diğer makalelerimizi de size söylediğimize göre şimdi konumuza yönelebiliriz.

Çocuklarımıza tuvalet alışkanlığı kazandırmak bizim elimizde olan ya da canımızın istediği zaman verebileceğimiz bir eğitim değildir. Çocuklarda tuvalet alışkanlığı kazandırmada belli başlı bazı kritik dönemler ve noktalar vardır. Şimdi size bu kriterleri anlatmaya çalışalım..

ÇOCUĞA TUVALET ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMA ZAMANLARI

Çocuklara Tuvalet Alışkanlığı Kazandırırken Çocuğun Yaşı Önemli midir?

Tuvalet eğitimi, çocuğun sinir sistemi, büz-geç kasları üzerinde denetim sağlamasına elverecek düzeyde geliştiği bir dönemde başlar. Daha önce dışkılaması üzerinde hiçbir denetimi olmayan çocuk için, şimdi bedenin bu etkinliği üzerinde bilinçli denetim kurmaya yönelmek sadece yeni değil, ama aynı zamanda derin anlamları olan bir yaşantıdır. Artık kakasını ve çişini isterse tutup isterse bırakıyor olması ona şunu gösterir: Bedeninde ya da içinde uyanan gereksinimlerin, arzuların, eğilimlerin kölesi değildir, onlara kulak vermek zorunda olsa bile, eninde sonunda ne yapacağına, nasıl davranacağına kendi bilinci karar vermektedir. Bu anal dönemden çıkarılan özerklik duygusunun bir yönünü oluşturur.

Tuvalet Alışkanlığı Kazandırmada Çocuğun Kas Gelişimi Faktörü

Çocuğun tuvalet alışkanlığını kazanması için mesane ve anüs kaslarının gelişmiş olması gerekmektedir. Çocuğun bu kas gelişimi için zihinsel ve bedensel olgunluk gerekmektedir. Çocuklar ortalama olarak tuvalet alışkanlığını kazanma olgunluğuna 2-3 yaş arasında ulaşmaktadır. Bu gelişimde kalıtım faktörü önemlidir.

Tuvalet Alışkanlığı Kazandırmada Çocuktaki Hazırım Sinyali Önemli midir?

Tuvalet alışkanlığı kazanmaya başlayan, kendi bedeninde olanları fark eden ve bedenini kontrol etmeye başlayan çocuk tuvalet ihtiyacı hissettiği zaman ya da tuvaletini yaparken bir takım davranışlar içine girmektedir. Bunlar: Yapmakta olduğu faaliyeti yaparken durma, evde kapı arkası ya da kanepe arkasına gitme gibi belirtiler görülmektedir.

Tuvalet Alışkanlığı Kazandırmada Çocuğa Güven Ve Hoşgörü Göstermek

Tuvalet alışkanlığı kazanırken çocuk korku yaşamaktadır. Kendi bedenine yönelik farkındalık artmakta ve ortaya bir ürün çıkmaktadır. Çocuk kakasını yaparken kendi kakasını görünce korku yaşamaktadır. Ayrıca çocuk yeni tuvalet alışkanlığı kazanma aşamasında bazen anne ya da bakıcısını tuvalete götürüp tuvaletini yapmamaktadır. Bu tür durumlar çocukta uzun bir süre böyle devam edebilmektedir. Çocuk bazen oyuna dalmaktadır ve tuvaletini altına yapabilmektedir. Bu tür durumlar esnasında aile ya da bakımından sorumlu kişi çocuğa hoşgörülü davranmalı ve güven vermelidir.

Tuvalet Alışkanlığı Kazandırmada Çocuğa Örnek Olmak Önemli midir?

Örnek Olma: Tuvalet alışkanlığı kazanma sürecinde ailenin çocuğa model olması önemlidir. Çocuk tuvaletini nasıl yapacağını, temizliğini nasıl yapacağını sonra ellerini yıkamasını modeller yoluyla daha rahat öğrenmektedir.

Tuvalet Alışkanlığı Kazandırma Aşamaları Nelerdir?

Tuvalette uygun şekilde durur. Çocuk pantolonunun düğmesini açar. Pantolonun fermuarını indirir. Pantolonunu indirir. Külotunu indirir. Tuvaletini yapar. Uygun miktarda tuvalet kağıdı kopararak temizlenir. Ayağa kalkar. Külotunu çeker. Pantolonunu çeker. Fanilasını pantolonun içine yerleştirir. Pantolonunun düğmesini ilikler. Fermuarını çeker. Tişörtünü pantolonunun üstüne indirir. Sifonu çeker. Elini yıkar. Tuvaletten çıkar. Tuvaletin kapısını kapatır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder