25 Haziran 2016 Cumartesi

Çocuklarda Görülen Kızamıkçık Hastalığı

Sevgili ziyaretçilerimiz, bu yazımızda sizlerle kızamıkçık hastalığı hakkında konuşacağız. Öncelikle kızamıkçık çocukluk çağı hastalığıdır. Virüsler hastalığa yol açar. Ayrıca kızamıkçık hastalığı döküntülü bir hastalıktır.

Kızamıkçık Hastalığının Bulaşma Yolu Ve Belirtileri Nelerdir?

Bulaşma; virüs, burun-boğaz salgılarından veya anneden bebeğe plasenta (son) yoluyla geçer.

Belirtiler: Hafif soğuk algınlığı belirtileri ile başlar, kulak arkasında bezelerin şismesinin yanı sıra belirgin döküntü başlar, vücuda yayılır. Üç gün sürer. Özellikle daha büyük kızlarda (genellikle ellerde) eklemlerde iltihap, ağrı bulunabilir. Kızamıkçık geçirmemiş veya aşılanmamış annelere kızamıkçık gebeliğin ilk üç ayında bulaşırsa, çocuklarda doğumsal kızamıkçık sakatlıklarına yol açabilir. Kızamıkçık, ciltte pembe döküntülerle kendini gösteren bir hastalıktır. Özellikle hamileliğin erken dönemlerinde kızamıkçığa yakalanan gebelerin bebeklerinde ciddi anomalilere ve düşüklere neden olması nedeniyle önemlidir. Çoğunlukla ilkbahar ve kış aylarında görülür. Hastalığı geçirmekle ömür boyu bağışıklık kazanılır.

Kızamıkçık Hastalığının Kuluçka Süresi

Kuluçka süresi 2 - 3 haftadır. Ense ve kulak arkası lenf bezlerinin şişmesi en ayırt edici belirtisidir. Döküntüler başlamadan önce yumuşak damak üzerinde açık pembe lekelenmeler meydana gelir. Döküntüler baş bölgesinden başlar. 24 saat içinde tüm vücuda yayılır. Döküntüler çok küçük, pembe noktalar şeklinde başlar ve genellikle birleşmez. Hastalık yüzde 10-40 oranında belirtisiz seyreder. Ateş kısa süreli ve hafiftir. Dalak hafif büyümüş olabilir. Ergen ve yetişkinde eklem iltihabı olabilir. Sekel (Bir hastalıktan sonra yerleşip kalan işlev veya doku bozukluğu) bırakmaz.

Kızamıkçık Hastalığının Komplikasyonları Nelerdir?

Komplikasyonlar; Gebelerde "Konjenital Rubella (Doğuştan Kızamıkçık) Sendromu (bebek doğmadan önce annenin kızamıkçık hastalığına yakalanması)"na neden olmasıdır. Bu nedenle anne adaylarının kızamıkçık geçiren hastalardan uzak durması gerekir. Aksi takdirde doğacak bebeğin sakat olma ihtimali fazladır. Bu nedenle kız çocuklarına özellikle kızamıkçık aşısı yaptırmak gerekir. Bu sendrom gebeliğin 8. - 12. haftasında annenin kızamıkçık geçirmesi nedeniyle meydana gelir (www.istanbulsaglik.gov.tr). Kromozom kırılmalarına neden olur. Bebeğin infeksiyon riski gebeliğin ilk 3 ayında % 50 - 80 , ikinci 3 ayında %10 - 20, üçüncü 3 ayında ise nadirdir. Bu sendromda bebeklerde doğumsal sağırlık, kalp anomalileri, katarakt, mikrosefali (beynin gelişememesi sonucu başı normalden küçük olması), hidrosefali (kafanın su toplaması), zihinsel gerilik görülebilir.

Kızamıkçık Hastalığından Korunma Yolları

Korunma; aşılama ile olur. Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak aşısı yapılır. Hastalık ile temas etmiş bağışık olmayan hamile kadına ilk 7 gün içinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirici ilaç yapılmalıdır. Bu temas gebeliğin ilk 3 ayında olmuşsa gebelik sonlandırılabilir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder