30 Haziran 2016 Perşembe

Çocuğa Verilen Tuvalet Eğitimi Yatak Islatma Hastalığına Faydalı Olur mu?

Sevgili ziyaretçilerimiz, bir önceki makalemizde Çocukların yatağa işeme sorunları hakkında konuşmuştuk. Şimdi ise sizlere çocuklarda bu hastalığı ortadan kaldırmanıza yardımcı olacak bir eğitimden bahsedeceğiz. Çocuğunuza vereceğiniz tuvalet eğitimi bu hastalığın düzelmesinde önemli rol oynamaktadır.

Enürezis’in ortadan kaldırılmasında çocuğa verilecek tuvalet eğitimi çok önemlidir. Ailenin tuvalet eğitimine yaklaşımı kadar çocuğun durumu da etkilemektedir. Çocuğun kaygı durumu, özgüveni aileyle olan ilişkisi önemlidir. Tuvalet eğitimine başlamak için çocuğun 2 yaşını doldurmasını beklemek daha faydalıdır, çünkü tuvalet eğitiminin sorunsuz verilmesini ve çocuğun tuvaletini öğrenme süresinde etkilidir. Tuvalet eğitimi sürecinin çocukla bakıcısı arasında bir güç denemesi haline dönüşmeden gerçekleşmesi önemlidir. Bazı çocuklar psikolojik anlamda eğitim almaya hazır olmayabilirler. Çocuk tuvalete oturmaya direnç gösterebilir, tuvalet sandalyesine oturmak da istemeyebilir. Bu durum çocuğun psikolojik anlamda hazır olmayışının tipik bir göstergesidir. İnatlaşmadan biraz daha beklemek çocuk ve aile-çocuk ilişkisi açısından yararlı olacaktır.

Altını ıslatan çocuklarda işe yarayan bir başka yöntem de çocuğa kendi davranışının kontrolünü kendine vermek için gece altını ıslattığı zaman sabah kalkınca tutulacak ve üzerine tarih atılan bir deftere ıslattığı zaman bulut, ıslatmadığı zaman güneş resmi çizmesidir. Bu yaklaşımı kullanmaya başlamadan önce çocuğun kaç gün arayla altını ıslattığı tespit edilmelidir. Ve sonuçta verilecek ödül konusunda çocukla baştan konuşulmalıdır. Birer haftalık sürelerle ödüllendirme yapılabilir. Haftanın her günü altını ıslatıyorsa altını ıslatmadığı ve bir güneş elde ettiğinde ödüllendirilebilir. Daha sonraki hedef haftada iki sonra üç ve bu süre altını ıslatmayıncaya kadar devam eder.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder