13 Mayıs 2016 Cuma

Kardeşi Olacağını Duyunca Hırçınlaşan Çocuklar!

Sevgili ziyaretçilerimiz, okumuş olduğumuz bir dergi de bir annenin pedagoga sormuş olduğu bir soru dikkatimi çekti ve sizlerin de ilgisini çekeceğini düşündüğümüz için konuyu sitemizde yayınlamayı uygun gördük.

Anne : "Oğlum 4 buçuk yaşında, biraz hırçın bir çocuk. Sürekli ilgi istiyor ve özellikle beni çok kıskanıyor. İki aylık hamileyim. Kardeşi olacağını duyduğunda başta anlamadı ama zamanla daha da agresifleşmeye, bana vurmaya başladı. Kardeşini kıskanmasından ve olumsuz etkilenmesinden korkuyorum. Nasıl davranmalıyız?" 


Pedagog : "Çocuk psikolojisinde 4-5 yaşlar bunalım çağı olarak adlandırılır. Bu yaşlarda çocuk tutarsız ve çatışmacıdır. Ancak 2,5 yaş sendromuna göre daha seviyelidir. Bu durum çocuktan çocuğa değişmekle birlikte bu yaştaki çocuklar taşkındır, kabına sığamazlar. Çocuk; arkadaşa ve oyuna düşkündür ancak yaşıtlarıyla kolay geçinemez. Başkalarının istek ve duyguları onun için pek de önemli değildir. İstediğini söyler, düşündüğünü yapar.

Hayalle gerçek arasında gider gelir. Hayal gücü gelişmiştir. Hayallerinden ötürü 'Yalan söylüyorsun' ya da 'Yalan söyleme' diye itham etmemek gerekir. Duyduğu küfürlü ve ayıp sözlere merakı artmıştır. Duymazdan gelinmeli, üstüne gidilmemelidir. Gerektiğinde 'Bu sözler hoş değil, biz ailemizde bunları söylemiyoruz' deyip geçmek en doğrusudur.

2,5 yaşlarındaki çocuğa karşı kesin ve kararlı olmak ne kadar zararlıysa, tersine bu dönemde anne babanın çocuğa kararlı bir tutumla yaklaşması gerekir. Hırçınlık yaptığında ya da arkadaşlarına zarar verdiğinde 'Üzgünüm bir müddet tek başına oynaman gerek' ya da 'Bu oyuncağı biraz kaldırmam gerek' denebilir.

Merak duygusu ona sürekli soru sormaya iter. Sorduğu soruları sabırla cevaplamak gerekir. Bo konuda ona nitelikli zaman ayırın ve birlikte keyifli zaman geçirmeye gayret edin. Çocuklara kardeşinin olacağı haberi, çocuğun anne karnının büyümesiyle ilgili sorular sormaya başlamasıyla beraber verilmelidir. Daha öncesi hem erken hem sakıncalıdır. Annenin hamilelikle birlikte rahatsızlanması, yorgun olması, çocuğa yeteri kadar zaman ayıramaması hep kardeş engeline bağlanabilir. Bu sebeple daha kardeş doğmadan önce büyük kardeşe bu tür olumsuz duyguları yaşatmanın gereği yoktur.

Ancak oğlunuz bir kardeşinin olacağını çok erken öğrenmiş. Bu aşamadan sonra, öncelikle yapmanız gereken; oğlunuzun dikkatini başka şeylere yöneltmek olmalıdır. Örneğin babasıyla birlikte bir kuş, civciv alıp besleyebilirler; bisiklet, paten kullanmayı öğrenebilir. Bu süre içinde kendisi sormadıkça kardeşinden bahsetmeyin. Bebeğin doğumuna yakın bilgi verebilirsiniz. Bir kardeşinin doğacağı, evin biraz karışık ve heyecanlı olacağı, sık sık misafir gelip gideceği, kendinizin bir müddet yorgun olacağınız, bebekle ihtiyaçlarından dolayı daha fazla vakit geçirmek zorunda kalacağınız gibi konular anlatılmalıdır. Benzer şeylerin o doğduğu zaman da yaşandığı söylenmelidir. Enerjisini atabileceği aktivitelere yönlendirerek agresifliğini azaltabilirsiniz. Bu süreçte babaya biraz daha aktif görev düşmektedir. Tüm bunları yaşarken anne baba olarak tutarlı olmaya da dikkat etmek gerekir."

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder