13 Mayıs 2016 Cuma

Ebeveynlerin Sinirli Olması Çocuklarda Nasıl Bir Etki Yapar?

Sevgili ziyaretçilerimiz, bebeklerde 1-2 yaş arası keşfetme dönemidir. Bebek, içinde bulunduğu mekanı adım adım dolaşıp, her şeye dokunup kurcalayarak keşfetmek ister. Anneler için tam da sabır gerektiren yıllardır bu yıllar. Bu dönemde ona yapacağınız en iyi  yardım etrafı keşfetmesine fırsat vermenizdir. Ortada değerli, kırılabilir bir eşyanız varsa bir müddet kaldırıverin. Sivri uçlu masa, sehpa köşelerine de koruyucu koymakta fayda vardır.


Bebekleri ya da çocukları yaşadıkları bir sorunla ilgili değerlendirirken birçok faktöre bakmak gerekir. Sorununuzda bebeğinizin cinsiyetini, dil becerilerinin; fiziksel, sosyal ve zihinsel yönden gelişiminin nasıl olduğunu göz önünde bulundurmak çok önemlidir. Ancak uyumak bilmeyen, mızmız, yemek yemede sıkıntı yaşayan, yorucu bir bebek olduğunu söylüyorsanız ve bunun akabinde yaşamış olduğunuz süreç sizi hayli yormuş ve gergin bir hale getirmiş olabilir.

Bebeğinizin durumunu bu bilgiler çerçevesinde değerlendirecek olursak; uyuma ya da yemek yemeyle ilgili uzun süreli sıkıntıları olan bir bebeği öncelikle bir hekime göstermeniz gerekir. Çünkü bu sıkıntıların fiziksel bir sebebi olup olmadığının öncelikle bilinmesi lazımdır. Kansızlık, kabızlık, iltihabi durumlar gibi fiziksel herhangi bir rahatsızlığı yoksa o zaman annenin şunu bilmesi gerekir: Uyku, yemek yeme hatta tuvalete çıkma insanın en temel ihtiyaçlarındandır. Yani insan bunları yapmadan yaşayamaz. Bir müddet erteleyebilir ancak sonunda her insan gibi bebekler de yer, içer, uyur ve tuvalete çıkar. Bu sebeple çocuklarda görülen yemek ve uyku problemleri fiziksel bir sebebe dayanmıyorsa genellikle yanlış anne tutumlarının bir sonucudur.

Yemek için zorlamayın. Bırakın, önce acıksın. Acıktığında yere büyükçe bir örtü serin ya da mama sandalyesine oturtun. Önüne kırılmayacak bir tabak içinde çatalla ya da elle yiyebileceği köfte, makarna gibi yemeklerden çok az koyun. Bırakın döke saça da olsa kendisi yesin. Sabırlı olun; zamanla daha az dökerek ve kirleterek yemeye başlayacaktır. Çorba gibi sıvı gıdaları yemesinde yardımcı olabilirsiniz. Yemek yemiyor diye eline abur cubur vermeyin. Havuç, elma, pırasa sapı gibi yiyecekler verilebilir. Bunlar bebeğinizin diş gelişimine de yardımcı olacaktır.

Uyuması için onu zorlamayın. Uyku öncesinde TV karşısına oturtmayın. Bunu yemek yedirmek için de yapmayın. Karnının tok, altının temiz olmasına dikkat edin. Uykudan önce bebeğinizle bir müddet oynayın, bedeni hareket eden bebek yorulacaktır. Sonra içiyorsa sütünü içirin, dişlerinin bakımını yapın, yatağına götürün. Oda loş olsun, ona dinleyebileceği kadar kısa masallar anlatın ya da günlük olaylardan masal anlatıyormuş gibi bahsedin. Kalkıp gezmek isterse biraz ilgisiz kalın, bir müddet sonra uykusu gelecektir zaten. Bu yöntem ilk zamanlar sizi zorlasa da belli bir zaman sonra hem bebeğiniz hem de siz rahat edersiniz.

1-2 yaşındaki bir çocuğun her şeyine sinirlenmek ve bağırmak sağlıklı bir ruh hali değildir. Bu durum bebeğinize de ciddi zarar verir. Çünkü bu yıllar hem zihin hem de kişilik gelişiminin en hızlı olduğu zamanlardır. Ayrıca çocuklar anne babalarını model alarak davranışlarını şekillendirirler. Tahmin edersiniz ki bu durum bebeğiniz için iyi bir örnek olmayacaktır. Bu sebeple içinde yaşadığınız durumu anlatamadığınız takdirde kendinizle ilgili profesyonel bir yardım almanızda büyük fayda vardır.    

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder