26 Nisan 2016 Salı

Montessori Eğitimine Göre Bebeklerin Duyu Gelişimi

Sevgili ziyaretçilerimiz, bebeğinizin etrafını, keşfedilmeyi bekleyen eşyalarla dolu, sihirli bir dünya sarmıştır.

Bebeğiniz oturmaya başlayıp etrafındaki eşyaları tutabilir hale gelince "sürpriz sepetini" keşfetmeye bayılacaktır. Geniş ağızlı bir sepet veya sağlam bir kutuya, evdeki ilginç eşyaları ve doğadan topladığınız şeyleri doldurun. Nesneler yutulamayacak kadar büyük olmalı, keskin ve sivri uçlu olmamalıdır. Çünkü yüksek bir olasılıkla bebeğiniz sepetteki her şeyi ağzına ağzına götürecektir. Yaşları büyük olan çocuklar bile bu sürpriz sepetine bayılırlar. Ara sıra sepetin içine yeni eşyalar eklemeye devam  edin.


İçinde Ne var?

Sürpriz sepetiniz merak, ilgi ve heyecan duyguları uyandırmalıdır. Şekil, renk, doku, ağırlık ve koku gibi farklı özelliklere sahip, 10-15 nesne toplayın. Hayal gücünüzü kullanın. Cüzdan, ceviz kabuğu, cam kozalağı, fırça, tüy, düzgün yüzeyli bir taş parçası ve benzeri nesneler olabilir. Nesneleri incelerken bebekler ve küçük çocuklar bütün duyularını kullanır, yetişkinler ise gördükleriyle hareket eder. Çok farklı görünüşe veya yüzeye sahip, çok farklı aroması olan, dokunduğunuzda taş gibi soğuk bir his veren veya hareket ettirildiğinde gürültü çıkaran nesneler, çocukların özellikle dikkatini çeker. Küçük çocuklar için her şey çok yenidir, keşfetmek için sabırsızlanırlar.

Küçük çocuklar sepetin içindeki sürpriz nesnelere bayılırlar. Onları tekrar tekrar keşfetmek isterler.

Bebekleri Nesneleri İncelemesi

Bebeğiniz nesneler arasından kendisine en cazip olanını seçer. Bu, onun en sevdiği nesne olur. Nesneyi evire çevire inceleyip anlamaya çalışır.

Sürpriz sepeti küçük çocukları uzun bir süre eğlendirir. Sepetin başında yarım saate kadar oyalanmaları normaldir. Oldukça uyarıcı olan sepeti, bebeğiniz iyice dinlenmişken önüne koyun. Küçük çocuklar sepeti ilk kez keşfederken sessiz kalmak en iyisidir. Siz nesneyi geri koyar koymaz bebeğiniz onu almaya çalışabilir. Fakat tamamen farklı bir şeyi de seçebilir. Bebeğinizi nesneleri seçerken özgür bırakın. Çocuklar bizim her zaman yanlarında olmamızı fakat işlerine pek fazla karışmamamızı isterler.



Bebeklerin Tat Alma İstekleri

Doğumdan itibaren emme duygusu bebeklere büyük bir haz verir. Bunun için sepetteki her şeyi ağzına götürürse şaşırmayın. Sepettekiler temiz ve güvenli olduğu sürece bu tecrübeyi kısıtlamayın. Bebeğiniz hangisinin tadı güzel, hangisinin değil, kendi kendine karar verecektir.



Bebeklerin İnceleme İstekleri

Bebeğinizin görme kabiliyetinin geliştiği ilk günlerde, keskin kontrastlar önemlidir. Doğal renkler; farklı tonlar ve değişik şekillerin birleşiminden oluşan nesneleri çok beğenirler. Yumurta fırçası gibi çok basit bir ev aletinin bile büyük bir çekiciliği olabilir.



Bebeklerde İşitme 

Ağzı sıkıca kapalı bir şişe veya kavanoza koyacağınız fasulyeler ya da çekirdekler ilginç sesler çıkarırlar. Metal zincirler, boncuk dizili ipler ve ölçü kaşıkları, diğer nesnelere çarptıkça tıkırtılı sesler çıkarırlar. Bütün bu sesler, bebeğin işitme duyusunun uygun bir şekilde uyarılmasını sağlayacaktır.



Bebeklerin Nesnelere Dokunma İsteği

Farklı fiziksel görünüşü ve dokusu olan, çam kozalağı gibi nesneler çocukların çok dikkatini çeker. Plastik oyuncaklardan çok, cam nesnelere ve parlak çakıl taşlarına dokunmak, onlara daha ilginç gelir.



Bebeklerin Keşfetme İstekleri

Bebeğiniz sepetteki tüm seçenekleri inceleyip tükettiğinde, sepetin kendisini incelemeye başlar. Sepettekileri keşfetmek için 20-30 dakika harcayabilir. Ne zaman bitireceğine, bırakın kendisi karar versin.



Bebeklerin Koklama Merakları

Sepete kokulu bitki paketleri, lavanta veya kurutulmuş limon kabuğu keseleri koyabilirsiniz. Yahut tuzluklara kokulu şeker, vanilya parçaları ve kahve çekirdekleri doldurabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder