24 Ocak 2017 Salı

Çocuk İçin Uykunun Önemi

Sevgili ziyaretçilerimiz, bu makalemizde sizlere çocuklar için uykunun ne derece önemli olduğundan bahsedeceğiz.

Anne sütünden sonra bebekler için en önemli ihtiyaç uykudur. Uyku sırasında büyüme hormonları daha yoğun salgılanır. Uykusunu alan bebek daha sakin ve daha neşeli olur. Çeşitli sebeplerle yeterli uyku alamayan bebekler sinirli ve gergin olduklarından sakinleşmeleri zordur.

Ana rahmindeki bebek, birkaç saat uyanık kalmanın dışında, bütün zamanını uyuyarak geçirir. Uykuda enerji tüketimi daha az olduğundan büyüme daha hızlıdır. Yeni doğan bir bebek, ana rahmindeki alışkanlığını devam ettirerek, 24 saatin 18 saatini uykuda geçirir. Yani neredeyse süt emme saatlerinin dışındaki tüm zamanını uyuyarak geçirir. Altı aylık olduğunda uyku ihtiyacı 12 saate kadar düşebilir. Bunun en az 8 saatini gece uykusu alacaktır.



Bebekler, doğumdan itibaren 4 ay boyunca anne sütünden başka bir gıdaya ihtiyaç duymazlar. Eğer ishal ve yüksek ateş gibi sıvı kaybına yol açan bir rahatsızlığı yoksa, suya da ihtiyaç duymazlar. Anne sütü, bebeğin ihtiyacı olan tüm besinleri ve koruyucu maddeleri (antikorları) içermekle beraber bebeğin suya ihtiyacı olduğu durumlarda, tedbir olarak, kaynatmadan içirilmemelidir.

Meme vermenin belli saatleri yoktur. Bebeğin acıktığı ve uyanıp meme istediği saatler, örneğin 3-4 saatte bir, doğru saatlerdir. İlk günlerde gelen anne sütü koyu olup çok besleyicidir. Bebek istedikçe anne bu fırsatı değerlendirmeli, emzirerek bu sütten yararlanmasını sağlamalıdır. Anne sütünün azalmasının ve kesilmesinin birinci sebebi seyrek emzirmedir. Süt algısının artması için sık emzirmek şarttır. Herhangi bir sebeple bebeğin emmediği durumlarda, göğüste süt birikimi olacağından, biriken sütün pompa ile alınması gerekir.

Doktor tarafından teşhis edilmiş bir hastalığı olmadığı sürece bütün annelerin sütü yarayışlıdır. "Benim sütüm bebeğime yaramıyor" endişesine kapılıp erkenden ek mamaya geçmenin gereği yoktur. Tüm annelerin sütü yararlıdır. Yeni bebek sahibi olan annelerin en çok merak ettikleri şey, sütünün yetip yetmediğidir. Endişeli anneler, bebek her ağladığında "acıkmış olmalı" düşüncesiyle kucağa alır, ağzına meme tıkıştırırlar. Ağlamanın sebebi acıkmak olmadığı halde kucağa alınan ve ağzına meme verilen bebekler bunu bir oyun ve alışkanlık haline getirebilir.

Her ağlamanın sebebi acıkmak değildir. Ağlamanın birçok değişik sebebi vardır. Bebekler meme emerken sütle birlikte hava aldıklarından, bu hava midede ve bağırsaklarda birikerek gaz yapabilir. Anneler, bebeği emzirdikten sonra yüz üstü omuzlarına yatırıp sırtını sıvazlayarak gazını çıkarmalıdır. Ağlama sebepleri arasında altının kirlenmesi, kulak ağrısı, pişikler ve diş çıkarma sayılabilir. Bebekler sıcağa ve soğuğa karşı duyarlıdır. Bebeklerde henüz terleme başlamadığından soğuk hava kadar sıcak hava da rahatsızlık vererek ağlamasına yol açabilir. Bunların dışındaki ağlama sebepleri genellikle ailenin hatalı tutumundan kaynaklanmaktadır.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder