1 Temmuz 2016 Cuma

Çocuklar Neden Yalan Söylerler?

Sevgili ziyaretçilerimiz, bu makalemizde sizlerle çocuklardaki yalan söyleme durumu hakkında konuşacağız. Öncelikle bilmelisiniz ki yalan söylemek bir davranış bozukluğudur. Ayrıca yalan söylemek herkesçe ayıplanan bir davranıştır.

Fakat onlar bile yalana başvurabilirler. Başkasını bilerek aldatmak amacıyla söylenen yalanlar küçük görünseler de gerçek yalanlardır. Yalanın çok söylendiği bu ortamda, çocukları yalandan uzak tutmak güçtür.

Çocukların Yalan Söylemesinin Nedenleri Nelerdir?

* Anne babanın kendilerinin çocuğa yalan söylemeleri.



Bu madde hakkında pek çok örnek verebiliriz. En basit örneği ile etrafımızdaki birçok anne babanın çocuğunu doktora ya da hastaneye götüreceği zaman “Gezmeye gidiyoruz” deyip doktora götürmeleri. Burada anne babalar olayları derinlemesine düşünemiyor ve kendilerini o anki durumdan kolayca sıyırabilmek için çocuklarına yalan söylemeyi öğretmektedirler.

* Anne babanın masumane şekilde çocuğa yalan söyletmeleri. Örneğin: Telefonda kendisinin evde olmadığını söyleten bir baba.

* Anne ya da babanın kendi yalanına çocuğu ortak etmesi ve sonucunda çocuğa ağızını sıkı tutması karşısında vaatte bulunması.

* Çocuğun özlemini dile getirmesi. Örnek: “Babasız bir çocuk kendini babalı olarak tanıtabilir.”

* Annenin çocuğun yaşının üstünde beklentide bulunması sonucunda çocuğun anneye yok demesi.

* Ailenin sevgi desteğinden yoksun olmak.

* Kendini savunma.

* Çocuğun kaybettiği ilgiyi tekrar elde etmek için yalan söyleyerek kendini acındırması.

* Çocuğun cezalandırılma korkusu.

* Çocuğun anne babasının beklentilerini karşılayamaması.

* Anne-baba-çocuk arasındaki güvenin sarsılması.

* Doğru söylemek için çocuğa baskı yapmak ve çocuk doğru söylediğinde cezalandırmak. Bunun sonucunda çocuğun gerçeği söylediği zaman başına iş açtığını görmesi.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder