Montessori'nin bebeklerle ilgili temel prensipleri vardır. Ona göre bizler:
- Bütün bebeklere ayrı birer birey gibi saygı duymalıyız.
- Onlara mümkün olduğunca fazla hareket özgürlüğü vermeliyiz.
- Gittikçe daha bağımsız olabilmeleri için onlara yardımcı olmalıyız. Onlara kolayca hareket edebilecekleri, güvenli ortamlar hazırlamak, etraflarını keşfetmelerinde yardımcı olacaktır.
Bebekler ilk aylarda hareketlerini pek kontrol edemezler. El ve ayaklarını bizler gibi hareket ettiremez, başlarını tutamazlar. Bunun için bebekleri kucakta tutarken çok dikkatli olmalıyız. Sonra, sanki birdenbire ellerini, ayaklarını ve yüzlerini keşfederler.
Genellikle üçüncü ayın sonlarında, yüzükoyun yatırılan bir bebek, başını göğsüyle birlikte yerden kaldırabilir. Başının üstünde sallanan nesneleri kavrar, oyuncaklarını tutup sallar. Yedinci aya doğru ayak parmaklarıyla oynar ve nesnelere ulaşmaya çalışır. Eline geçirdiği her şeyi ağzına götürür ya da yere atar. Küçük bir destekle oturabilir. İlk doğum gününü kutlamaya yakın, elleri ve dizleri üzerinde emekler ve kendi kendine ayağa kalkabilir. Hatta mobilyalara tutunarak bir iki adım atabilir ve destek almadan kısa bir süre ayakta durabilir. Elinden tutarsanız sizinle birlikte yürüyebilir.
İkinci yılında bebek, gittikçe daha hareketli ve daha becerili olmaya başlar. Bağımsız hareket etme güdüsü, gittikçe daha kuvvetli bir şekilde fark edilir. Örneğin, bardağını kendisi tutar ve etrafı çok kirletmeden meyve suyunu bitirir. Aynı zamanda giyinirken elini ve ayağını uzatarak size yardımcı olur. Kısa süre içinde bebeğiniz ayaklanıp evde dilediği gibi dolaşmaya başlayacaktır. Bebeğiniz evin her köşesine dalıp keşifler yapmaya başlamadan önce, ev eşyalarının düzenini onun ihtiyaçlarına göre değiştirmeniz yerinde olacaktır.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder