6 Mayıs 2016 Cuma

Çocuk Yaşta Öğrenilen Nezaket Ve Zarafet Kuralları

Sevgili ziyaretçilerimiz, görgü kurallarını öğreten oyunlar, çocuğunuzun toplum içinde nasıl davranacağını öğrenmesine yardımcı olur.

Çocuklara güzel davranmayı öğretmenin bilincinde olan çok az insan vardır. Montessori okullarında müfredattaki diğer derslerin yanı sıra, saygı ve kibarlık ölçüleri dikkate alınarak öğretilen nezaket kuralları dersleri vardır. Anne baba çocuğuna, birisiyle karşılaştığında nasıl selamlaşacağını ve el sıkışacağını, ayrılırken neler yapması gerektiğini gösterir. Ayrıca meşgul bir kişiye, nasıl işini bölüp bir şeyler söyleyebileceğini veya bir kişiye kibarca nasıl "Hayır, teşekkür ederim" diyebileceğini de gösterir. Çocuklara kapalı alanlarda nasıl konuşulacağını ve güzelce nasıl oynayabileceklerini öğretiriz. Nasıl özür dileyeceklerini ve sorunları nasıl barışçıl olarak çözeceklerini gösteririz.


Basit Dersler

İlk adım, durumu basit ifadelerle açıklamak ve işi halledebilmek için ona doğru yolu göstermelidir. Sonra, çocuğunuzun sizinle birlikte pratik yapmasını sağlayın, olayları sırasıyla rol yaparak oynayın. Kısa tutulduğu sürece ve yanlış yaptıkları zaman mahcubiyet veya tehdit hissetmezlerse, çocuklar bu derslerden hoşlanacaklardır.

Örneğin, çocuğunuz evde ciğerlerini yırtarcasına bağırırsa, ona sesini, başka insanları rahatsız etmeyecek şekilde kullanmayı gösterin. Çocuğunuz bağırırken onu azarlamak yerine kibarca fakat çok kararlı bir şekilde ondan alçak sesle konuşmasını rica edin. Sonra, kapalı alanda nasıl konuşacağını gösterin. Basit bir dil kullanın ve ne demek istediğinizi ona gösterin. Mesala şöyle deyin: "Sana kapalı alanlarda nasıl konuşulması gerektiğini anlatmak istiyorum. Açık bir alandayken birbirimizi daha iyi duyabilmek amacıyla sesimizi yükseltebiliriz. birisi dışarıda yüksek sesle konuşursa bu bizi rahatsız etmez. Yani, açık havada 'dışarı sesimizi' kullanabiliriz. Fakat kapalı alandayken dışarı sesimizi kullanırsak hem biz hem de komşularımız rahatsız olur. Kapalı alanda 'içeri sesimizi' kullanmalıyız."

Ne demek istediğinizi göstermek için yüksek sesle, "Ben şimdi 'içeri sesimi'mi yoksa 'dışarı sesimi'mi kullanıyorum?" diye sorun. Sonra normal bir ses tonuyla, "Peki şimdi 'içeri sesimi' mi yoksa 'dışarı sesimi' mi kullanıyorum?" diye sorun. "İçeride 'içeri sesimizi', dışarıda 'dışarı sesimizi' kullanırız" diyerek kuralı pekiştirin.

Her türlü dersi bu şekilde öğretebilirsiniz. "Lütfen" ve "teşekkür ederim" dersleri ya da kapıları çarpmadan kapama dersi gibi. Bazı ailelerde haftanın görgü kuralı kavramı vardır. Her hafta, günlük hayatımızdan bir görgü kuralı öğrenirler ve hafta boyunca evin içinde bu kuralı uygularlar.

Ebeveynler Çocuklar İçin Nezaket Eğitiminde Rol Model Olurlar

Çocuklar görgü kurallarını öğrenirken anne babalarının, büyük kardeşlerinin ve arkadaşlarının da bu kuralları düzenli bir şekilde uyguladıklarını görmeleri gerekir. Davranışlarımızla örnek olmamız, söylediğimiz her şeyden daha tesirli olur. Çocuklar biz ne yaparsak hemen fark edip sünger gibi içlerine çekerler. sonra aynı bizler gibi konuşup davranmaya başlarlar. Bizler onların rol modelleri oluruz.

Şunu hiç aklınızdan çıkarmayın ki, çocuğunuz çevrelerindeki kişilerden çok etkilenir. Bunun için çocuğunuzun vakit geçirdiği kişileri akıllıca seçin. Gürültülü ortamlardan sakının. Çok sayıda çocuğun bir arada olduğu gruplar, aşırı derecede uyarıldıklarından, kaba davranışlar sergilerler.

Çocuğunuzun oyun arkadaşlarını çok dikkatli seçin. Eğer çocuğunuz, evlerinde çocukların etrafa zarar vermesine izin veren bir aile ile zaman geçirirse, aynı davranışı kendi evinde de gösterir. Çocuğunuzun oyun arkadaşı olabilecek çocukların ailelerine dikkat edin. Çocuklarını nasıl denetlediklerine önem verin. Çocuklarını ihmal edip etmediklerini gözlemleyin. Niyetiniz başka aileleri yargılamak olmamalı tabii ki. fakat çocuğunuz için en iyi seçimi yapmak, önceliklerinizin başında gelmeli.

Çocuklara Öğretilmesi Gereken Başlıca Nezaket Kuralları

İşte sizlere nezaket kurallarını öğretmek için birkaç fikir daha:


  • "Lütfen" ve "teşekkür ederim"i sık sık kullanmasını sağlayın.
  • Konuşurken bağırıp çağırmak yerine yumuşak ve nazik bir ses tonu kullanın.
  • kendi sırası geldiğinde veya birileriyle oynamak istediğinde kendisini ifade etmeyi öğretin.
  • Kendisini tanıtmayı öğretin.
  • Kapıları nasıl açıp kapayacağını öğretin.
  • Hapşurunca ya da öksürünce ne yapacağını öğretin.
  • İnsanlara nasıl iltifat edip onları nasıl cesaretlendireceğini öğretin.
  • İnsanlara yol vermeyi ve önüne geçilmesine izin vermeyi öğretin.
  • Birisine çarpınca "özür dilerim" demeyi öğretin.
  • Birisi çağırınca kibarca cevap vermeyi öğretin.
  • Başka çocukların oynadığı alanlardan dikkatlice geçmeyi, onlara çarpmamayı öğretin.
  • Beklemesini öğretin.
  • Başka insanlar konuşurken sözlerini kesmemeyi öğretin.
  • Telefona kibarca cevap vermeyi öğretin.

1 yorum :

  1. Merhabalar,

    Düşünceli ve nazik biri olmak bence insana her alanda kazandıran, örnek alınması gereken bir özellik. Hem toplumsal hayatta hem de iş hayatında görgü ve nezaket kurallarına dikkat etmek bize saygınlık kazandırır. Bu saygınlığımızla insanların sevgisini de kazanabiliriz ve onlarda hatırı sayılır bir iz bırakabiliriz. Nezaket ve hoşsohbet olmak bulaşıcıdır. İnsanlara merhaba demek, selam vermek, kolay gelsin demek zor değil. Hele ki şu zor günlerde en çok nezakete ve anlayışa ihtiyacımız var. Düşünceli bir insan olmak üzerine kaleme aldığım yeni yazımı okumanız için ben de sizinle paylaşmayı çok isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/dusunceli-bir-insan-olmak-size-ne-kazandirir/ Anlamlı bir yaşam; kendimizi düşündüğümüz kadar başkalarını da düşünmeyi ve genç yaşlı demeden insanlara saygı duymayı gerektirir.

    Güzel okumalar dilerim, sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil