Küçük çocuklar düzeni severler, düzenli bir odaya ihtiyaç duyarlar.
Küçük çocuklar kendi başlarına bırakıldıklarında tam bir kaos yaratırlar. Fakat aynı zamanda da düzenli bir ortama ihtiyaç duyarlar. Çocuğunuzun vakit geçirdiği odaları temiz ve düzenli bir hale getirin. Bu, onun işini kolaylaştırır ve kişiliğinin gelişmesinde inanılmaz etkiler yaratır.
Çocuğa Uygun Oturma Odası
Oturma odası, salon, oyun odası, her ne şekilde adlandırırsanız adlandırın, aileler evin bir odasında toplanma eğilimindedirler. Oturduğunuz odayı döşerken çocuğunuzu aklınızdan hiç çıkarmayın. Oturma odanızda çocuğunuzun kitaplarını ve oyuncaklarını koyabileceği dolap veya raflar olmalıdır. Bütün kitap ve oyuncaklar, aynı anda bir arada bulunmasın. Oyuncakları üç ya da daha fazla gruba ayırın. En sevilen oyuncaklar, sürekli oturma odasındaki rafta dursun. Diğer oyuncak grupları ise dönüşümlü olarak oturma odasına getirilsin.
Çocuklarınızın boyuna uygun masa ve sandalyeler, onlar çeşitli projeler üzerinde çalışırken faydalı olur. Bu sayede okuyup yazarken duruş bozukluğu yaşamazlar. Odaya küçük kilim ve battaniyeler için sepet koyun. Çocuğunuz yerde oynamak istediğinde onun oyun alanını belirlemesinde yardımcı olur.
Çocuk Dostu Odalar
Kolay erişilen raflar ve oyuncak sepetleri, çocukların odalarında bir düzen oluşturmalarını sağlar.
Mutfakta
Çocuğunuz iki yaş civarındayken mümkünse mutfakta sizinle birlikte çalışabileceği, kendi boyuna uygun bir çocuk masası olsun. Mutfak tezgahınızın en alt çekmecesine çatal, bıçak ve kaşıkları koyun. Alt çekmecelerden birine çocuğunuza uygun tabak, bardak ve peçeteleri yerleştirin. Buzdolabının en alt rafını da çocuğunuza ayırın. Bu rafta küçük meşrubat kutuları, meyveler ve sandviç yapmak için malzemeler bulundurabilirsiniz. Çokokrem, reçel, fıstık ezmesi gibi yiyecekler, kırılmaz kaplar içinde rafta bulunsun. İki yaşına gelen bir çocuk buzdolabını açabilir. Onun için hazırlanmış sandviç ve içeceği dolaptan alabilir. Biraz daha büyük bir çocuk, sürahiden kendi meyve suyunu doldurabilir ve kendi sandvicini kendisi hazırlayabilir. Hazır satılan küçük meyveli yoğurtlar gibi atıştırmalıkları da bu rafta bulundurabilirsiniz.
Banyoda
Banyonuza bir göz atın. Çocuğunuz burada ihtiyaçlarını nasıl daha kolay karşılayabilir? Sizin yardımınız olmadan lavaboya ulaşabilmeli, musluğu açıp kapayabilmeli, diş fırçasına ve macuna kolayca erişebilmelidir. Tuvalet kağıdı ve havluyu, uzanabileceği yerlere asın. Anneler genellikle banyoda çocuk için küçük bir tabure bulundurur. Fakat çocuğunuz bu küçük ve dengesiz taburelerin üzerine çıkarsa düşebilir. Mümkünse sağlam tahtadan üretilmiş, 15-20 cm boyunda, tuvaletinize uygun ebatlarda bir platform alın ya da yaptırın.
Koridorda
Koridor ya da antrenizi de çocuğunuza göre düzenleyin. Çocuğunuzun ayakkabılarını kolaylıkla alıp koyabileceği ayakkabılıklar tercih edin. Palto ve ceketini rahatça asabileceği askılıklar kullanın.
Yatak Odasında
Çocuğunuz iki yaşına gelince onu ya yer yatağında uyutmaya devam edin ya da yere yakın bir yatak alın. Böylece çocuğunuz yatağa girip çıkarken rahat eder ve bağımsız hareket edebilme özgürlüğü kazanır. Çocuğunuz bir yaşını geçmişse yorgan veya uyku tulumu kullanın. Böylece çocuğunuz sabahları yatağını düzeltirken işi kolaylaşır.
Kendi boyuna göre mobilyaların yanı sıra, çocuğunuz kapı kollarına ve ışık düğmelerine de rahatça erişebilmelidir. Işık düğmelerine, çocuğunuzun erişebileceği uzantılar takarak ışığı kolayca açıp kapamasını sağlayabilirsiniz. Bunun için gerekli malzemeleri elektrikçiden temin edebilirsiniz.
Çocuğunuzun odasını belirli bir noktaya kadar siz döşeyin, geri kalan kısım, çocuğunuzun karakterini ve halihazırda ilgilendiği konuları yansıtsın. Oyuncaklarıyla oynayabileceği alanın yanı sıra, etrafı batırmadan çalışabileceği, boyama gibi faaliyetlerini yapabileceği bir masası da bulunsun. Çocuğunuzun faaliyetlerini kolayca asıp gösterebileceği bir panosu olsun. Faaliyetler, küçük raflar ve masalarda da sergilenebilir.
Müzik, her çocuğun hayatının önemli bir parçası olmalıdır. Odaya basit bir CD çalar koyun ve çocuğunuza bu aleti nasıl kullanacağını , adım adım göstererek öğretin. Birlikte bir kasaba ya da çiftlik kurun. Tahta veya plastikten yapılmış oyuncak evlerle tamamlayıp bir sehpa üzerinde sergileyin.
Dağınıklığı engellemek için çok parçalı oyuncakları kapaklı kutularda ya da küçük sepetlerde muhafaza edin. Küçük parçalı oyuncakları bez çantalara da doldurabilirsiniz. Uzun saplı çantalar veya sırt çantaları kullanırsanız seyahat ederken de oyuncaklarınızı yanınızda taşıyabilirsiniz. Çantanın ağzının İtalyan fermuarlı olması, çocuğunuzun kolayca açıp kapmasını sağlayacaktır.
Çocuk Odası Tasarımı
Küçük kutular ya da sepetler küçük oyuncaklar için idealdir. Böylece çocuk, oyuncaklarını kendi kendine toplamayı öğrenir.
Boya Kutusu
Pastel ve kuru boyaların uçlarını açıp bir kalemlikte toplayın. Böylece çocuk, boyalarını istediği yere rahatça taşır.
Doğa Sergileri
Çocuğunuzun odasında bir doğa müzesi kurun. Doğadan topladığı şeyleri bir müze köşesinde sergilesin.
Sepet Kullanımı
Çekmece yerine dolaba monte ettiğiniz alçak rafları kullanın. Burada çocuğun çorap ve iç çamaşırlarını ayrı ayrı sepetlere koyun.
Alçak Raflar
Oyuncakları alçak raflara koyun. Her seferinde farklı oyuncakla oynaması için, oyuncak gruplarını dönüşümlü olarak ortaya çıkarın.
Askılık
Askılıklarınızdan bir tanesi alçak olsun. Böylece çocuğunuz ceketini, hırkasını ve şapkasını kolayca asar veya askıdan alır.
Çocuklarınız İçin Faaliyet Alanı Oluşturmanızın Yararları
Hemen heimiz, çocuğumuzun yaratıcı kabiliyeti gelişsin diye can atarız. Küçük çocuk olan evlerde, uygun bir köşede bir faaliyet alanı bulunması iyi olur. Bu, mutfağınızın, çocuk odanızın ya da antrenizin bir köşesinde olabilir. Bu alanda çocuğunuz parmak boyası ya da pastelle kaygı duymadan çalışabilir. Dikkat edin, bu alanda çocuk, boyaları döküp saçabilir. Bunun için yerleri fayans veya benzeri malzemeyle kaplı bir alan seçmeniz, sizin yararınıza olur. Böylece yerleri kolayca temizlersiniz. Ya da yerlere kolay temizlenecek, naylon bir örtü de serebilirsiniz.
Küçük boy bir resim tuvali kullanabilirsiniz. Ayrıca faaliyet masasına, kolay yıkanıp temizlenebilen bir masa örtüsü yaymanız da iyi olur.
Çocuğunuz bu masanın üzerinde resim yapar ve hamurlarıyla oynar. Erişebileceği yükseklikte bir raf olursa çocuğunuz boya malzemelerini buraya koyabilir. Bu alanda bir de çamaşır askılığı olursa biten sulu boya faaliyetlerini, kuruması için mandalla asabilir. Çocuğunuza faaliyet alanını nasıl kullanabileceğini detaylı bir şekilde öğretin. Buraya gelince faaliyetlerine nasıl başlaması, nasıl çalışması ve etrafı nasıl temizlemesi gerektiğini gösterin. Çocukların faaliyet malzemelerini ayrı ayrı plastik kaplara koyun. Yaşa göre değişmekle birlikte, faaliyet malzemelerinizin içinde su ile silinebilen gazlı kalemler, pastel boyalar, tutkal, değişik renk ve ebatlarda kağıtlar, kumaş parçaları ve kolaj çalışmaları için artık malzemeler olabilir. Parmak boyalarınızı ya da sıvı haldeki boyalarınızı, kurumaması için ağzı sıkıca kapalı kaplarda bulundurmalısınız. Çocuğunuza, alabildiğiniz en iyi pastel ve sulu boya, fırça, çizim kalemleri ve benzeri şeyleri almanız önemlidir. Tabii ki bunları nasıl doğru bir şekilde kullanması, koruması ve saklaması gerektiğini öğretmeniz, daha da önemlidir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder